Geçmişten Geleceğe Anne Sütü ve Çocuk Hakları Çalıştayı 1 Ekim 2024 Tarihinde Hastanemizin Sarıyer Yerleşkesinde Gerçekleştirildi
07 Ekim 2024

Geçmişten Geleceğe
Anne Sütü ve Çocuk Hakları Çalıştayı

1 Ekim 2024, İstanbul

Anne sütü ve emzirmenin önemi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Dünya Emzirme Haftası (1-7 Ekim) etkinlikleri kapsamında, "Geçmişten Günümüze Anne Sütü" çalıştayı, hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Hasan Sinan Uslu, Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, Prof. Dr. Haydar Sur, Prof. Dr. Dilek Toprak, Prof. Dr. Fahri Ovalı, Prof. Dr. Ozan Özkaya ve Prof. Dr. Serdar Cömert moderatörlüğünde, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sümeyye Çınaroğlu’nun katılımıyla, 1 Ekim 2024 tarihinde hastanemizin Sarıyer yerleşkesinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalıştayda Doç. Dr. Evrim Kiray Baş, Doç. Dr. Gizem Kara Elitok, Prof. Dr. Merve Usta Kesim ve Prof. Dr. Güzin Zeren Öztürk başkanlığındaki dört farklı gruptaki katılımcılar, anne sütü ile ilgili çeşitli temalar üzerine tartışmalar yapmış ve çözüm önerileri geliştirmiştir. Çalıştaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin yanı sıra çeşitli üniversitelerden, başta Çocuk Dostları Derneği ve Anne Bebek Sağlığı Derneği olmak üzere farklı sivil toplum kuruluşlarından ve hastanemizden katılım sağlanmıştır. Farklı disiplinlerden toplamda 100 kişi, bu önemli etkinlikte yer alarak anne sütü ve emzirme konusundaki bilgi ve deneyimlerini paylaşmıştır.

Çalıştayın sonunda elde edilen bulgular doğrultusunda, İstanbul ve Türkiye genelinde anne sütü ile beslenme oranlarını artırmak amacıyla çeşitli stratejik öneriler geliştirilmiştir. Toplumsal bilinçlendirme kampanyaları ile anne sütü ve emzirmenin önemi konusunda geniş kitlelere ulaşılması hedeflenmiştir. Aynı şekilde, yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi, çalışan annelerin emzirme süreçlerini daha iyi destekleyebilmek adına önemli bir gereklilik olarak vurgulanmıştır. Ayrıca, danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması sayesinde annelerin daha fazla bilgi ve destek almasının emzirme oranlarını artıracağı belirtilmiştir. Son olarak, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları (STK) işbirliği, emzirme oranlarını artırmaya yönelik uzun vadeli çözümler üretmek için kritik bir unsur olarak görülmüştür.