Organ ve Doku Nakli Merkezi
03 Ağustos 2022

Kliniğimiz, Seyrantepe  Hamidiye Etfal Hastanesi A Blok yataklı servisler bölümü 8.katta, toplam 10 yatakla hizmet vermektedir.

Hastanemizde Organ Nakli Kliniği ilk olarak 2015 yılında böbrek nakli yapma ruhsatı alarak hizmet vermeye başlamıştır. Böbrek nakilleri devam ederken karaciğer nakli için de gerekli hazırlıklar tamamlanmış ve 2018 yılında karaciğer nakli yapma ruhsatı alınarak, karaciğer nakil programı başlamıştır.

A Blok 5. Katta (Nefroloji Kliniği katında)  Böbrek Nakli Hazırlık ve Böbrek Nakli Takip Polikliniklerimiz aktif olarak çalışmaktadır.           

Hizmet kalitemizi arttırmak, güncel bilgileri takip edebilmek için, kliniğimizde çalışan doktor, hemşire ve diğer personele yönelik hizmet içi eğitim programlarımız aktif olarak devam etmektedir. Ayrıca organ nakli ile ilgili bilimsel toplantı ve kongrelere de aktif olarak katılım sağlanmakta, tecrübelerimiz ışığında yaptığımız çalışmalarımız bilimsel dergilerde yayınlanmaktadır.  

Organ Nakli Kliniği aynı zamanda genç, meraklı hekimler için de bir eğitim, öğretim alanı olarak çekim merkezidir.


BÖBREK NAKLİ

Her iki böbreğin fonksiyonlarını ileri derecede kalıcı olarak kaybetmesiyle birlikte hasta son dönem böbrek yetmezliği tanısı alır. Bu aşamadan sonra hasta için iki seçenek vardır. Hasta ya diyaliz tedavisine (hemodiyaliz veya periton diyalizi) başlar veya böbrek nakli yapılabilir. Diyaliz tedavisi geçici bir çözümdür, nihai tedavi hastanın sağlık durumu uygunsa böbrek nakli yapılmasıdır. Böbrek nakli canlıdan canlıya veya ölen kişilerden (beyin ölümü gerçekleşen) bağışlanan böbrekle yapılabilir.

Canlıdan canlıya nakil, hastanın 4.cü dereceye kadar olan akrabaları arasından veya 4.cü derece dışı uzak akrabalarından Organ Nakli Etik Kurul onayı ile yapılabilmektedir.

Ülkemizde organ bağış oranlarının az olması nedeniyle organ bekleme listelerinde hastalarımız maalesef yıllarca bekleyebilmektedir.  

Böbrek nakli doku ve kan grubu uyumuna göre yapılır. Kan grubu uyumu açısından hangi kan grubu, hangi kan grubu kişilerden böbrek alabilir aşağıdaki tablodaki gibidir.

Alıcı kan grubu

Verici kan grubu

0

0

A

A, 0

B

B, 0

AB

AB, A, B, 0

 

Verici

Alıcı

Canlıdan böbrek nakli öncesi alıcı ve vericinin geniş tıbbi değerlendirmesi yapılır. Nakile engel teşkil edebilecek bir tıbbi durumun olmaması gerekir. Ayrıca böbreğini verecek canlı donörün de sağlığını bozacak bir durum varsa nakilden vazgeçilir. Uygun bulunması halinde böbrek vericisinden (donör) böbrek laparoskopik yöntemle alınarak nakli gerçekleştirilir. Donör ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon gelişmemesi durumunda 3-5 gün içinde taburcu edilir, 15 gün içinde normal yaşantısına döner. Alıcı hasta herhangi bir komplikasyon gelişmemesi durumunda 7-10 gün içinde taburcu edilerek, böbrek nakli takip polikliniğinde takiplerine devam edilir. Nakil sonrası 3-6 ay içinde normal yaşantısına geri döner. Nakledilen organın vücuda uyum sağlayabilmesi için organ nakli hastalarının ömür boyu kullanmaları gerekli bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar vardır. Bu ilaçların günü ve saati aksatılmadan kullanılması zorunludur. Hastanın nakil sonrası tedaviye uyumu, rehber broşürler doğrultusunda beslenme ve yaşam şekline uyumu böbreğin nakil sonrası sağ kalım oranlarını etkilemektedir. Nakil bir çözümdür ancak nakil sonrası hastanın nakilli böbrekle yaşama uyumu çok daha önemlidir.

ÇAPRAZ NAKİL NEDİR?

Canlıdan canlıya böbrek naklinde, hastanın kendi yakınları  ile arasında kan ve doku grubu uygunluğu yoksa başka hasta ve vericileri ile çapraz karşılaştırma yapılarak uygunluk sağlandığı takdirde kendi aralarında nakil yapılabilmektedir. Hastanemize çapraz nakil için de başvuru yapabilirsiniz.

Hastanemizde böbrek nakli (canlıdan veya ölüden) hazırlığı için ilk başvuru adresi:

Zemin kat C blok poliklinikler bölümü

Organ Ve Doku Nakil Koordinatörlüğü

Tel: 0 212 373 51 40 (direkt hat)

 

 

KORNEA NAKLİ (KERATOPLASTİ)

 

Kornea Nedir?

Adsız.jpg

Kornea, gözün ön kısmında yer alan şeffaf, kubbe şeklindeki ön yüzeyidir. Göze gelen ışınlar ilk olarak korneadan geçtikten sonra retina tabakasına ulaşarak görme işlevi sağlanır.

 

Kornea Nakli Ameliyatı Nedir?

 

Çeşitli hastalıklar sonucu şeffaflığı bozulmuş olan korneanın sağlıklı donör (verici) kornea ile değiştirilmesidir. Bu nakil işleminde, yaşamını yitirmiş kişilerden alınan sağlıklı kornea dokusu kullanılmaktadır. Donör (verici) kornealar, ülkemizde bulunan göz bankalarından sağlanmaktadır.

Adsız2.jpg

Kornea Nakli Neden Yapılır?

 

Korneanın saydamlığı birçok hastalık tarafından bozulabilir. En sık kornea nakli yapılması gereken hastalıklar;

 

  • Keratokonus (korneanın ilerleyici şekilde incelmesi ve dikleşmesi)
  • Kornea ödemi
  • Korneanın mikrobiyal ülserleri (enfeksiyonları)
  • Göz yaralanmalarından kaynaklanan leke ve izler (opasiteler)
  • Kalıtsal kornea bozukluklarıdır.

 

Kornea Nakli Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Şeffaflığını yitirmiş ya da yapısı bozulmuş hasta kornea dokusu tam veya kısmi olarak çıkarılır. Yerine sağlıklı donör (verici) korneadan tam veya kısmi doku nakledilir. Ameliyat lokal veya genel anesteziyle yapılmaktadır. Hangi tip kornea nakli gerektiğine (tam veya kısmi), detaylı göz muayenesi sonrası göz doktorunuz tarafından karar verilmektedir.

 

 Kornea Nakli Ameliyatları Nelerdir?

 

  1. PKP (Korneanın Tam Kat Nakli): Tam kat hasta korneanın, tam kat sağlıklı bir donör (verici) kornea ile değiştirilmesidir. Bu ameliyat, tüm kornea katmanları hasarlı olduğunda uygulanmaktadır.

     

  2. DALK (Korneanın Dış Tabakasının Nakli): Hasta kornea dış tabakasının, sağlıklı bir donör (verici) kornea dış tabakasıyla değiştirilmesidir. Bu ameliyat, keratokonus ve kornea üst katmanları hasarlı olduğunda uygulanmaktadır.

     

  3. DMEK (Korneanın İç Tabakasının Nakli):Hasta kornea iç tabakasının, sağlıklı bir donör (verici) kornea iç tabakasıyla değiştirilmesidir. Bu ameliyat, kalıcı kornea ödemi, Fuchs distrofisi gibi kornea iç katmanları hasarlı olduğunda uygulanmaktadır.

 

Kornea Naklinin Riskleri Nelerdir?

 

Kornea nakli en başarılı doku nakli prosedürlerinden biridir.Ancak düşük de olsa bazı ciddi komplikasyon risklerini taşır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

 

  • Donör (verici) korneasının reddedilmesi
  • Donör (verici) korneasını sabitlemek için kullanılan korneal sütür (dikiş) ile ilgili sorunlar
  • Göz enfeksiyonu
  • Göz içi basınç artışı (glokom)
  • Göz içi kanama
  • Retina dekolmanı veya ödemi gibi retina problemleri

 

Nakledilen korneanın reddi hastaların yaklaşık %5-10’unda görülür, bu durum ameliyat sonrası erken dönemde veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. Doku reddi erken tedavi ile çoğu zaman başarılı şekilde kontrol altına alınır.  Bu nedenle kornea nakli sonrası göz doktoru tarafından düzenli takip önemlidir.

 

Kornea Nakli Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

  • Tedavide düzenli olarak antibiyotikli ve kortizonlu damlalar kullanılır. Kornea naklinden hemen sonra ve iyileşme sırasında ağızdan alınan ilaçlar enfeksiyon, ödem ve ağrıyı kontrol etmeye yardımcı olur.
  • Göz koruması kullanılır. Göz siperleri veya gözlükler, ameliyat sonrası iyileşme döneminde gözünüzü korur.
  • Nakil türüne bağlı olarak, yeni korneanın yerinde kalmasına yardımcı olmak için ameliyattan sonra bir süre sırt üstü yatmanız gerekebilir.
  • Gözü yaralanma ve travmalardan korumak için dikkatli olmak önerilir.
  • Hastaların özellikle ilk yıllık dönemde yakın takibi ve verilen ilaç tedavisini düzgün kullanmaları önemlidir.

 

Hastanemizde kornea nakli ameliyatları yapılmakta olup, Göz Hastalıkları birimimizden randevu alarak bu ameliyatlar ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.