KORNEA NAKLİ (KERATOPLASTİ)
Kornea Nedir?
Kornea, gözün ön kısmında yer alan şeffaf, kubbe şeklindeki ön yüzeyidir. Göze gelen ışınlar ilk olarak korneadan geçtikten sonra retina tabakasına ulaşarak görme işlevi sağlanır.
Kornea Nakli Ameliyatı Nedir?
Çeşitli hastalıklar sonucu şeffaflığı bozulmuş olan korneanın sağlıklı donör (verici) kornea ile değiştirilmesidir. Bu nakil işleminde, yaşamını yitirmiş kişilerden alınan sağlıklı kornea dokusu kullanılmaktadır. Donör (verici) kornealar, ülkemizde bulunan göz bankalarından sağlanmaktadır.
Kornea Nakli Neden Yapılır?
Korneanın saydamlığı birçok hastalık tarafından bozulabilir. En sık kornea nakli yapılması gereken hastalıklar;
- Keratokonus (korneanın ilerleyici şekilde incelmesi ve dikleşmesi)
- Kornea ödemi
- Korneanın mikrobiyal ülserleri (enfeksiyonları)
- Göz yaralanmalarından kaynaklanan leke ve izler (opasiteler)
- Kalıtsal kornea bozukluklarıdır.
Kornea Nakli Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Şeffaflığını yitirmiş ya da yapısı bozulmuş hasta kornea dokusu tam veya kısmi olarak çıkarılır. Yerine sağlıklı donör (verici) korneadan tam veya kısmi doku nakledilir. Ameliyat lokal veya genel anesteziyle yapılmaktadır. Hangi tip kornea nakli gerektiğine (tam veya kısmi), detaylı göz muayenesi sonrası göz doktorunuz tarafından karar verilmektedir.
Kornea Nakli Ameliyatları Nelerdir?
- PKP (Korneanın Tam Kat Nakli): Tam kat hasta korneanın, tam kat sağlıklı bir donör (verici) kornea ile değiştirilmesidir. Bu ameliyat, tüm kornea katmanları hasarlı olduğunda uygulanmaktadır.
- DALK (Korneanın Dış Tabakasının Nakli): Hasta kornea dış tabakasının, sağlıklı bir donör (verici) kornea dış tabakasıyla değiştirilmesidir. Bu ameliyat, keratokonus ve kornea üst katmanları hasarlı olduğunda uygulanmaktadır.
- DMEK (Korneanın İç Tabakasının Nakli): Hasta kornea iç tabakasının, sağlıklı bir donör (verici) kornea iç tabakasıyla değiştirilmesidir. Bu ameliyat, kalıcı kornea ödemi, Fuchs distrofisi gibi kornea iç katmanları hasarlı olduğunda uygulanmaktadır.
Kornea Naklinin Riskleri Nelerdir?
Kornea nakli en başarılı doku nakli prosedürlerinden biridir. Ancak düşük de olsa bazı ciddi komplikasyon risklerini taşır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
- Donör (verici) korneasının reddedilmesi
- Donör (verici) korneasını sabitlemek için kullanılan korneal sütür (dikiş) ile ilgili sorunlar
- Göz enfeksiyonu
- Göz içi basınç artışı (glokom)
- Göz içi kanama
- Retina dekolmanı veya ödemi gibi retina problemleri
Nakledilen korneanın reddi hastaların yaklaşık %5-10’unda görülür, bu durum ameliyat sonrası erken dönemde veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. Doku reddi erken tedavi ile çoğu zaman başarılı şekilde kontrol altına alınır. Bu nedenle kornea nakli sonrası göz doktoru tarafından düzenli takip önemlidir.
Kornea Nakli Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Tedavide düzenli olarak antibiyotikli ve kortizonlu damlalar kullanılır. Kornea naklinden hemen sonra ve iyileşme sırasında ağızdan alınan ilaçlar enfeksiyon, ödem ve ağrıyı kontrol etmeye yardımcı olur.
- Göz koruması kullanılır. Göz siperleri veya gözlükler, ameliyat sonrası iyileşme döneminde gözünüzü korur.
- Nakil türüne bağlı olarak, yeni korneanın yerinde kalmasına yardımcı olmak için ameliyattan sonra bir süre sırt üstü yatmanız gerekebilir.
- Gözü yaralanma ve travmalardan korumak için dikkatli olmak önerilir.
- Hastaların özellikle ilk yıllık dönemde yakın takibi ve verilen ilaç tedavisini düzgün kullanmaları önemlidir.
Hastanemizde kornea nakli ameliyatları yapılmakta olup, Göz Hastalıkları birimimizden randevu alarak bu ameliyatlar ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.